ATSO Başkanı Ali Bahar, Mart ayı enflasyon oranlarını değerlendirdi. TÜİK verilerine göre, TÜFE Mart ayında yüzde 2,29 artış gösterirken, yıllık TÜFE yüzde 50,51’e geriledi. Başkan Bahar, gıda enflasyonu ve kira artışlarının çalışanların refahını olumsuz etkilediğini, ücret dengelerinin bozulmasına yol açtığını, istihdam ve üretimi de olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Bu nedenle işletmelerin kira ve finansman maliyetlerinin düşürülmesi, çalışanların kira ve vergi yüklerinin azaltılması taleplerini uzun süredir dile getirdiklerini ifade etti.

Başkan Bahar, deprem, kuraklık, konut sorunu gibi finansman yük ve maliyetleri nedeniyle enflasyon baskısının devam ettiğini belirtti. Enflasyonla mücadele konusunda refah politikalarının daha güçlü bir biçimde gündeme gelmesi gerektiğine vurgu yaptı. Enflasyon artışının mevsimlik ürünler ve enerji haricinde enflasyon göstergelerinde katılık sebebiyle devam ettiğini kaydetti.

Başkan Bahar, en yüksek enflasyon artışının eğitimde yüzde 6,30 ile gerçekleştiğini belirtirken, lokanta ve otel, gıda, konut ve ev eşyası gruplarının da en fazla katkıyı yaptığını açıkladı. Gıda enflasyonunun sebze ve meyve değil, et gibi ürünlere ve işlenmiş ürünlere bağlı olarak arttığını belirten Başkan Bahar, dana eti, şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitleri, yumurta gibi ürünlerin en yüksek artış gösteren ürünler olduğunu ifade etti.

Başkan Bahar, yıllık enflasyon oranında baz etkili düşüşün fiyatlarda gerileme anlamına gelmediğini, ancak fiyat artışlarının yavaşladığını belirtti. Üretici enflasyonunun Mart ayında yüzde 0,44 artış gösterdiğini ve yıllık olarak yüzde 62,45 oranında arttığını belirten Başkan Bahar, en çok artışın gıda grubundan, daha sonra metal ve diğer inşaat malzemeleri gruplarından kaynaklandığını ifade etti.

Enflasyonda kalıcı düşüş için üretim, harcama zorunluluğu, konut sorunu, EYT gibi birçok başlıkta kalıcı çözüm getirilmesi gerektiğini belirten Başkan Bahar sorunların çözüm planlamasının yapılması gerektiğini vurguladı.