Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, çay ve kahvenin içerdikleri uyarıcı kimyasallar nedeniyle aşırı tüketilmesi halinde uyku problemlerine sebep olabileceğine dikkat çekti. Özellikle Ramazan ayında oruç tutan kişilerin sigara içme eğiliminde olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, sigaranın uyku sağlığına olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Öztürk, Ramazan ayında uyku düzeninin nasıl olması gerektiği hakkında da açıklamalarda bulundu. Uyku kalitesinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, gece sahurda kalkılarak uyku bölünmesi yaşandığını ve kaliteli uyku için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Uykunun 90 dakikalık döngüler halinde gerçekleştiğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, 4 saatlik uyku ile beynin ihtiyaç duyduğu uykunun alınabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Öztürk, uyku saatinin gece 23.00’ü geçmemesi gerektiğini ve Akdeniz tipi beslenmenin uyku kalitesine olumlu etkisi olduğunu vurguladı. Ramazan ayında yağlı yemek ve kırmızı et tüketimini azaltmanın uyku kalitesine doğrudan etkisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, batı tipi beslenmeden uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Öztürk ayrıca, insanların uyku bakımından tavuklar, baykuşlar ve ara tipler olarak 3’e ayrıldığını ve bireylerin farklı olduğunu belirtti. Baykuş özelliği olan bireylerin daha geç ve sahurdan sonra yatma eğiliminde olduğunu aktaran Prof. Dr. Öztürk, bu durumun normal şartlarda 1 ay süreyle uygulandığında kişide gecikmiş uyku fazı sendromu diye adlandırılan tıbbi rahatsızlığa yol açabileceğini söyledi. Ramazan bittikten sonra da olağan uyku alışkanlıklarına geri dönmede sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekti.