Baskı altında ağır ve gergin çalışan stresli meslek grubundaki sağlık görevlileri, itfaiyeciler, polisler, öğretmenler ve madenciler en sık hipertansiyon görülen grup

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü neden önemlidir?

Bunun nedeni nedir? Yüksek kan basıncı yani hipertansiyon bazı hastalıklara yol açmaktadır. Bunların başında inme yani felç gelir. Kalp ve böbrek hastalıklarına kamuoyunun dikkatini çekmek, yüksek tansiyondan korunmak, yüksek tansiyon tanı ve tedavisi konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü olarak organize edilir.

Kesin sayıları bilmek güç olsa da Türkiye'de yaklaşık her 3 yetişkinden 1'inde yüksek tansiyon bulunduğu öngörülmektedir. Yani yüksek tansiyon oldukça sık görülen bir hastalıktır ne yazık ki pek çok insan tansiyonlarının yüksek olmasına rağmen herhangi bir belirti bulunmadığı için bunun farkında da olmayabilir. En kötüsü de hastalar bir kalp krizi ya da felç geçirdiklerinde yüksek tansiyonları olduğunu öğrenmektedir.

Ayrıca yaş ilerledikçe de tansiyon yüksekliği daha sık görülmektedir. 70'li yaşlarda yaklaşık 3 kişinin 2'sinde yüksek tansiyon görülmektedir. Dünya genelinde bakıldığında hipertansiyon, erişkin ölüm nedenlerinde risk faktörleri arasında ilk sıradadır ve çok önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Belirtileri başlıca nelerdir?

Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması gibi belirtiler olabilir ancak kronik yüksek tansiyon da hiçbir belirti de görülmeyebilir. Tanı yöntemi son derece basittir ve kan basıncını ölçmek tanı koymak için yeterlidir. Ölçüm tekrarlandığında tansiyonun 14’e 9'un üzerinde olması kolaylık da tanı koydurur. Yine toplumsal olarak erişkinlerde tansiyon hastalarının yaklaşık yarısı tansiyonlarının yüksek olduğunun farkında değildir.

Tansiyon tedavisinde ilaç kullanımına ek olarak hastanın yaşam biçiminde değişiklikler yapması, tuzsuz diyet, sigara ve alkolün bırakılması, düzenli spor yapılması, fazla kilo varsa ideal kiloya ulaşılması başlıca önlemlerdir. Bunları uygulayan hastaların tansiyonlarında düşüş olduğu görülmektedir.

Baskı altında ağır ve gergin çalışma koşulları olan stresli meslek grubunda olan sağlık görevlileri, itfaiyeciler, polisler, öğretmenler, sosyal hizmet uzmanları, yöneticiler ve madenciler en sık hipertansiyon görülen grupta.

Hipertansiyon ayrıca ateroskleroz yani damar sertliği için de önemli bir risk faktörüdür. Bu hastalarda damar sertliği korner kalp hastalığına bağlı kalp krizi ve ölümler de daha sık görülmektedir. Dünya Hipertansiyon Günü'nde yetişkinlerin tansiyonlarının yüksek olabileceğini göz önüne alarak düzenli tansiyon ölçümleri öneriyoruz.

Kalp dostu sağlıklı günler dileriz.