Ramazan Ayı'nda bazı hastalarımız kan sulandırıcı ilaç kullanmalarına rağmen oruç tutabilir miyiz? diye sormakta. Çok sayıda farklı etkilerde, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyoruz.Bunlardan en basiti ise aspirin. Aspirin kullanan hastaların iftarda ya da sahurda ilaçlarını kullanarak oruç tutmalarında sakınca yoktur.

Ramazan Ayı'nda bazı hastalarımız kan sulandırıcı ilaç kullanmalarına rağmen oruç tutabilir miyiz? diye sormakta. Çok sayıda farklı etkilerde, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyoruz. Bunlardan en basiti ise aspirin. Aspirin kullanan hastaların iftarda ya da sahurda ilaçlarını kullanarak oruç tutmalarında sakınca yoktur. Ancak Coumadin ya da Warfarin isimli kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar kalp kapağı değişmiş, ritim bozukluğu olan ya da damar tıkanıklığı nedeniyle tedavi olan hastalardır.

Coumadin herkeste farklı dozda etkiye sahip bir ilaçtır ve INR diye bilinen bir kan tahliliyle düzeyi takip edilmektedir. Coumadin kullanan hastaların yedikleri, içtikleri ve yeme alışkanlıkları ilaç düzeyini etkileyebilmektedir. Bu nedenle Coumadin kullanacak hastaların oruç tutacaklarsa daha sık ve dikkatli bir INR takibi uygun olur. 

Kan sulandırıcı olarak koroner kalp hastaları, bypass ameliyatı ya da stent konulmuş hastalarda kullanılan yeni nesil kan sulandırıcılar da bulunmaktadır. Bunlar da günde 1 ya da 2 kez kullanılmaktadır. Bu ilaçların da  oruç esnasında uygun aralıklarla kullanılması önerilir yine de kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların oruç tutacaklarsa hekimlerine danışmaları uygun olur.

Oruç tutacak hastalarımıza iftarda ağır yiyecekler tüketmemelerini öneririz başlangıçta bir çorba ve hafif yemeklerle iftar etmek uygun olacaktır iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketmek tercih edilmelidir yine çok yağlı yemekler çok baharatlı yemekler ve tatlı konusunda dikkatli olmak önerilir yine iftar sonrası kahve miktarını kontrollü tutmak bunun yerine yeşil çay normal çay bitkisel çaylar ve su tercih edilmelidir

 Yine iftardan sonra kalp damar hastalarının sigara içmediğini öngörüyoruz ama diğer sigara içen kişilerin de iftarla sahur arasında aşırı sigara tüketme isteği olabilmektedir oruç esnasında kandaki nikotin düzeyi düşmekte iftardan sonra da çok miktarda içilen sigara damar sisteminin dengesini bozarak damar tıkanıklıkları kalp krizi hatta felçlere neden olabilmektedir.