Kalp Ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Hüseyin OKUTAN

Her ramazan ayı geldiğinde merak edilen konulardan birisi de; kalp-damar hastalıkları olan ya da kalp damar hastalıkları faktörü taşıyan hastaların oruç tutmaya uygunluklarıdır. Koroner kalp hastalığı tanısı almış olan hastalar, koroner anjiyografi olmuşlarsa kalp damarlarında daralma ve tıkanıklıklar tespit edilmişse bu hastalara ilaçla tedavi, balon stent uygulamaları ya da koroner bypass ameliyatları yapılmış ya da önerilmiştir. Bu hastaların; oruç tutmadan önce mutlaka kalp doktoruna muayene olması, tetkiklerinin yapılması ve ilaçlarının düzenlenmesi gerekmektedir. Durumu stabil olan hastalar, doktor kontrolü ve iznine bağlı olarak oruç tutabilirler. Bu hastaların ilaç dozları ve ilaçları ne zaman alacakları hekimler tarafından düzenlenmelidir. Eğer hekim hastanın durumu değerlendirerek izin vermezse; oruç tutmak sakıncalı olabilir.

Ayrıca ciddi ritim bozukluğu olan hastaların da oruç tutmaları önerilmez. Benzer şekilde kalp yetmezliği olan hastaların da hekimlerinden izin almadan oruç tutmaları riskli olabilir. 
Anjiyo önerilmiş hastalarda anjiyodan hemen sonra oruç tutmaması, kullanılan radyo opak maddenin vücuttan uzaklaştırılması uygun olur.

Kalp-damar hastalarında sıklıkla gördüğümüz şeker hastalığı insülin kullanılarak ya da kullanmayarak tedavi edilen hasta grubunda da mutlaka hastanın hekimine danışması önerilir. Oruca bağlı kan şekerindeki değişiklikler hastaya zarar verebilir.

Özetle; kalp-damar hastalıkları olan, anjiyo olmuş, balon stent uygulanmış, koroner bypass ameliyatı olmuş, kapak  değişimi olan hastaların, kalp yetmezliği ritim bozukluğu olan hastaların oruç tutmak istekleri varsa; hekimlerine danışmadan karar vermemeleri öneririm. Herkese sağlıklı ve hayırlı bir ramazan dileriz